Tahliye Davası

19.03.2025

Ev Sahibi Kiracı Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıkları çözmek adına hukuki süreç işlerken bazı zorunluluklara uymak gerekiyor. Peki, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci nasıl işler? İşte detaylar:

Arabuluculuk Süreci Nedir?

Tarafların bir araya gelerek bağımsız bir üçüncü kişi eşliğinde anlaşmazlıklarını çözmeye çalıştıkları hukuki sürece arabuluculuk adı verilir. Arabulucuk sistemi 1 Eylül 2023 itibariyle, kira davalarında zorunlu hale getirilmiştir. Amaç, uzun mahkeme sürecini işletmeden hızlı, ekonomik ve yapıcı bir çözüm üretmektir.

Arabuluculuk Süreci Nasıl Başlatılır?

Arabuluculuk süreci, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için ilk başvurulması gereken yoldur. Taraflar, resmi bir arabulucu aracılığıyla uzlaşma sağlayarak uzun ve maliyetli mahkeme süreçlerinden kaçınabilir. Arabuluculuk sürecinin başlatılması için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunur.

Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ev sahibi veya kiracı, anlaşmazlık yaşanması durumunda bulunduğu yerin adliyesinde ki arabuluculuk bürosuna başvurması gerekir. Eğer bulunduğunuz yerde arabuluculuk bürosu yoksa, sulh hukuk mahkemesi aracılığıyla da başvuru yapılabilir.

İç görsel.png

Arabulucunun Atanması ve Görüşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Arabuluculuk veya ilgili mahkemeye yapılan başvuru sonrası, sistem tarafından yetkili bir arabulucu atanır. Arabulucu, taraflarla iletişime geçerek toplantı tarihini belirler. Taraflar, belirlenen tarihte arabulucunun huzurunda bir araya gelir. Kiracı ve ev sahibi, kira artışı, depozito, aidat, tahliye gibi konularda uzlaşmaya çalışır. Eğer taraflar anlaşırsa, yapılan anlaşma resmi bir belgeye dökülerek bağlayıcı hale getirilir. Uzlaşma sağlanamazsa, tarafların ilgili mahkemeye başvurma hakkı doğar.

Arabuluculuk Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Arabuluculuk süreci, ev sahibi ve kiracı arasındaki çeşitli anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak amacıyla uygulanır. Taraflar arasında yaşanan birçok uyuşmazlık, mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk aşamasında çözülebilir. Aşağıdaki konular, arabuluculuk kapsamına giren başlıca kira uyuşmazlıkları:

  • Kira bedelinin artırılması veya ödenmemesi
  • Aidat ve ek masraflarla ilgili anlaşmazlıklar
  • Depozito iadesi ile ilgili sorunlar
  • Tahliye talepleri
  • Evde yapılması gereken bakım ve onarımlar

Arabuluculuk Sürecinin Avantajları

Arabuluculuk sürecine başvurmanın birçok avantajı bulunur. Sistem sayesinde yıllarca sürebilir iken mahkeme süreçleri kısalır. Arabuluculuk sürecinde taraflar arasında sorunlar kısa sürede sonuçlanır. Ayrıca mahkeme masraflarına kıyasla daha ekonomiktir. Arabuluculuk görüşmeleri gizli tutulur. Bu nedenle taraflar açısından daha güvenlidir. 2023 yılında getirilen zorunlu arabuluculuk sistemi sayesinde, taraflar daha hızlı ve etkili bir çözüm yolu bulabilmektedir. Eğer bir kira uyuşmazlığı yaşıyorsanız, ilk adım olarak arabuluculuk başvurusu yapmayı değerlendirebilirsiniz.

Berivan Bila

Yazar

Diğer yazılara göz atın

İletişim

Ehane’yi kullanmaya bugün başlayın!

Süreçlerinizi dijitalleştirerek Ehane'nin sunduğu kolaylıklardan faydalanın

Mülk sahibiyseniz
Kiracıysanız
Diğer sorularınız için